struka(e): glazba

Time [tạim], rock-sastav osnovan 1971. u Zagrebu. Utemeljio ga je pjevač i skladatelj Dado (Adolf) Topić (Siverić, 4. IX. 1949) nakon što je početkom 1970-ih napustio beogradsku Korni grupu. Sastav je često mijenjao članove, a u početnoj (i najcjenjenijoj) formaciji, sastavljenoj od iskusnih glazbenika, osim Topića sudjelovali su gitarist Vedran Božić, orguljaš Tihomir Pop Asanović, pijanist i flautist Branimir Lambert Živković, bas-gitarist Mario Mavrin i bubnjar Ratko Divjak. Instrumentalističke i autorske značajke te postave očitovale su se na prvom albumu Time (1972), koncipiranom od pet duljih skladbi na razmeđu hard rocka, jazza, bluesa, profinjene ugođajnosti (»Pjesma no. 3«) i progresivnog rocka (kompleksna desetominutna tema »Za koji život treba da se rodim« jedna je od najambicioznijih skladbi u povijesti hrvatske rock-glazbe).

Unatoč stalnim izmjenama članova, drugi album Time II (1975) zadržao je ambicioznost prvijenca, fokusirajući se istodobno na kraće, radiofonične rock-skladbe (»Dok ja i moj miš sviramo jazz«), melodiozne melankolične balade (»Da li znaš da te volim«) i zahtjevnije introspektivne teme (»Divlje guske«, na stihove Desanke Maksimović). Usporedno s aktivnostima u okviru grupe Time, Topić je sudjelovao u drugim projektima (npr. u jazz-rock postavi Jugoslovenska pop selekcija, koje će članovi poslije oformiti ljubljanski sastav September), a potom se odselio u London gdje je svirao s grupom Foundations.

U konceptualnom smislu, treće ostvarenje grupe Time, Život u čizmama s visokom petom (1976), zasnovano je na ideji o »usponima i padovima rock-zvijezde«, uz čvršće postavljenu zvučnu sliku pod utjecajem jazz-rocka i funka (»Superstar«). Godine 1977., nakon niza oproštajnih nastupa, sastav prestaje s radom, a Topić s promjenljivim uspjehom nastavlja samostalne aktivnosti. Karijeru samostalnog izvođača u punom opsegu razvio je dvostrukim albumom Neosedlani (1979). Grupa Time nekoliko je puta obnovila koncertno djelovanje. Godine 1987. nastupili su na velikom koncertu u organizaciji Radija 101 (uz Korni grupu, Dragu Mlinarca, Indexe i dr.), a 1998. kratkotrajno su se reaktivirali u pomlađenoj postavi.

Citiranje:

Time. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/70922>.