struka(e):
ilustracija
VOJNO ŠKOLSTVO, amblem Hrvatskoga vojnog učilišta Petar Zrinski
ilustracija
VOJNO ŠKOLSTVO, parada na vojnoj akademiji West Point, SAD
ilustracija
VOJNO ŠKOLSTVO, parada na vojnoj akademiji West Point, SAD

vojno školstvo, sustav institucionalne voj. izobrazbe časnika, dočasnika i civilnih osoba za službu u oružanim snagama. Provodi se u voj. nastavnim ili nastavno-znanstv. ustanovama različite razine. Srednje vojne škole služe za izobrazbu osoba koje nakon svršetka dobivaju prvi dočasnički čin i poslije u voj. karijeri obnašaju dočasničke dužnosti. U većini suvremenih vojski, pa tako i u oružanim snagama RH, sustav srednjih voj. škola ne postoji, već dočasnici postaju od najboljih vojnika i razvijaju se kroz slijednu dočasničku izobrazbu u temeljnim i naprednim dočasničkim školama i dočasničkim akademijama. Vojne akademije služe za školovanje kadeta, koji nakon uspješna svršetka dobivaju prvi časnički čin. Među najpoznatijim su akademijama na svijetu West Point u SAD-u, Sandhurst u Velikoj Britaniji i Saint-Cyr u Francuskoj. Časnici se dalje profesionalno školuju za različite dužnosti u temeljnim i naprednim časničkim školama, zapovjedno-stožernim školama, ratnim školama i školama nacionalne sigurnosti. Sustav voj. školstva razvijao se usporedno s nastajanjem i razvojem rodova i grana, a sukladno razvoju novih oružnih sustava, strategije, taktike i doktrine ratovanja prilagođavaju se nastavni planovi i programi te trajanje pojedinoga školovanja.

U oružanim snagama RH razvoj sustava voj. školstva (vojne izobrazbe) započeo je u vrlo složenim ratnim okolnostima. Zbog nedostatka zapovjednoga kadra, u studenome 1991. bili su organizirani prvi dvotjedni tečajevi u Varaždinu, Samoboru i Zagrebu. Već 27. prosinca 1991. bio je osnovan jedinstveni Časnički centar Hrvatske vojske u Zagrebu, koji je isprva organizirao ubrzane tečajeva (10 do 15 dana), a od kolovoza 1992. tečajeve u trajanju od 3 do 6 mjeseci. Mornarički nastavni centar u Splitu ustrojen je 1992. sa zadaćom izobrazbe dočasnika i časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice, a tijekom 1995. prve polaznike prihvatilo je i Zrakoplovno vojno učilište u Zadru, koje obučava dočasnički i časnički kadar za potrebe Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. God. 1993. Časnički centar preustrojen je u Hrvatsko vojno učilište Petar Zrinski. U siječnju iste godine ustrojena je Zapovjedno-stožerna škola (danas ZSŠ general Blago Zadro), u kojoj školovanje traje 10 mjeseci; to je prva međugranska škola za školovanje časnika za zapovjedne i stožerne dužnosti na razini bojne, brigade i više. U ožujku 1995. ustrojena je i Škola stranih jezika Katarina Zrinska, u kojoj se uče 4 strana jezika (engleski, njemački, francuski i talijanski). God. 1997. promijenjen je sustav izobrazbe, pa su ustrojena tri granska učilišta sa svojim časničkim i dočasničkim školama, koja su u travnju iste godine objedinjena u sklopu Hrvatskoga vojnog učilišta, ali su zadržala dotadašnje lokacije: Učilište Hrvatske kopnene vojske u Zagrebu (Črnomerec), Učilište Hrvatske ratne mornarice u Splitu (Lora) i Učilište Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zadru (Zemunik). U lipnju 1998. osnovana je Ratna škola ban Josip Jelačić kao najviši oblik voj. izobrazbe u RH, čime je sustav voj. školstva uglavnom zaokružen. Taj je sustav u odnosu na neke druge države specifičan, jer u njem nema klasične voj. akademije, već se od 2003. vojni kadeti školuju u okviru integriranoga civilno-voj. školovanja (projekt Kadet, tj. školovanje na civilnim sveučilištima s ugrađenim dodatnim voj. programima i kampovima); kadeti nakon svršetka fakulteta pohađaju temeljnu časničku školu i dobivaju prvi časnički čin.

Citiranje:

vojno školstvo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/vojno-skolstvo>.