TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Pitotova cijev

ilustracija
PITOTOVA CIJEV, brzinomjer s Pitotovom cijevi – 1. strujanje, 2. otvor na čelu oklopa za ukupno mjerenje tlaka, 3. i 4. otvori i cijevi na oklopu za mjerenje statičkoga tlaka, 5. aneroidni barometar

Pitotova cijev [pito'ova] (po francuskom fizičaru Henriju Pitotu, 1695–1771), mehanička naprava za precizno mjerenje brzine strujanja na temelju razlike tlaka zastoja i statičkoga tlaka koji zbog oblika cijevi nastaju u struji fluida. To je uska, podulja cijev kojoj se ulazni otvor stavlja u struju tekućine, a drugi kraj spaja na manometar. Plašt cijevi ima na sebi vijenac rupica tako da mjeri statički (p2) i brzinski tlak (pv²/2) strujanja. Uz tu cijev stoji i druga, koja je nakon ulaznog otvora savijena okomito prema smjeru strujanja. Čestice tekućine koje u nju ulijeću zbog okomitog se koljena zaustavljaju, tako da se na drugom kraju mjeri tlak zastoja (p1). Obje cijevi zajedno služe za mjerenje brzine v fluida gustoće ρ, po formuli: Pitotova cijev.jpg. Razlika tlakova omogućuje primjenu cijevi kao brzinomjera (npr. u zrakoplovstvu). (→ prandtl, ludwig)

Citiranje:
Pitotova cijev. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 30. 11. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=48496>.