struka(e):

ospice (morbili, male boginje, dobrac), zarazna bolest uzrokovana virusom ospica ili morbila (iz skupine paramiksovirusa), koji se prenosi kapljičnim putem. Inkubacija traje od 10 do 12 dana, a bolesnik je zarazan od kraja inkubacije do 2 ili 3 dana nakon izbijanja osipa. Ospice imaju dva klinička stadija, kataralni i eruptivni ili egzantematični. U kataralnom stadiju u bolesnika postoje vrućica, opća slabost, šmrcanje, kašljucanje i upala spojnice oka, a pri kraju stadija na sluznici obraza javljaju se Koplikove pjege, koje izgledaju poput malih sivkastih nepravilnih točaka okruženih crvenkastim rubom. Eruptivni ili egzantematični stadij obilježen je pojavom neravnoga mrljičastog (makulopapuloznoga) osipa, koji se isprva pojavljuje na stražnjoj strani vrata, potom se širi po cijelom tijelu i naposljetku stapa. Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju kliničke slike, a može se potvrditi izolacijom virusa ili nalazom protutijela na virus ospica. Liječenje je simptomatsko, a antibiotici se primjenjuju samo kod sekundarnih bakterijskih komplikacija. Nakon preboljelih ospica stječe se imunost organizma.

Iako su ospice razmjerno blaga bolest u zdravoga djeteta, u neishranjene i imunološki oslabljene djece uzrokom su znatne smrtnosti. Česte su komplikacije: bakterijska pneumonija, krup, bronhitis, upala srednjeg uha ili proljev; rjeđe se javlja miokarditis, hepatitis i encefalomijelitis. Ospice u trudnica, za razliku od rubeole, nisu povezane s oštećenjima ploda, ali mogu izazvati prijevremeni porod ili spontani pobačaj. Učestalost ospica znatno je smanjena u zemljama koje provode cijepljenje, no u nerazvijenim zemljama one su i dalje česta bolest. U Hrvatskoj se djeca obvezno cijepe u dobi od 12 do 15 mjeseci, u kombinaciji s cjepivom protiv zaušnjaka i rubeole (MMR, akronim od morbili, mumps, rubeola).

Citiranje:

ospice. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/ospice>.