struka(e): lingvistika i filologija | etnologija

Ojrati (Oirati), naziv za zapadne Mongole (Bajati, Durbeti, Mungati, Oloti, Zahčini, Torguti, Kalmici i dr.). Ima ih u Republici Mongoliji (više od 100 000) i u Kini. U povijesti se spominju za Džingis-kana, koji ih je pokorio, a zatim uvrstio među svoje čete (Marko Polo naziva ih Horiadima). Pomiješani s mongolskim i turkijskim plemenima tvorili su glavni etnički element Džungarskog (Ojratskoga) kanata.

Jezik. Ojratski je jezik istočnog odvjetka istočne grane mongolske porodice jezika. Vrlo je blisko srodan kalmičkomu (po nekim shvaćanjima radi se o dijalektima istoga jezika). Ojratski se od kalmičkoga razlikuje uglavnom rječnički, no stupanj je međusobne razumljivosti vrlo velik (Kalmici su potomci Ojrata koji su se u XVII. st. doselili na ušće Volge). U Kini je početkom XXI. st. ojratski imao oko 150 000 govornika i status regionalnoga jezika.

Citiranje:

Ojrati. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 17.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/ojrati>.