struka(e):

atomska interferometrija, mjerna tehnika koja se koristi valnim svojstvima atoma, tj. razlikom u fazama između atomskih valova što su se širili različitim putovima. Primjenjuje se za mjerenje gravitacijske konstante, konstante fine strukture, osnovnih električnih svojstava kemijskih elemenata i za najpreciznija mjerenja gravitacijskih i inercijskih sila i dr.

Atomski interferometar je interferometar u kojem atomski snop djeluje kao svjetlosni snop u optičkom interferometru; prvi je konstruiran 1991. na Massachusettskom tehnološkom institutu (MIT) u Cambridgeu. Kako je valna duljina atomskog vala mnogo manja od valne duljine svjetlosti, preciznost atomskih interferometara može biti i 10 000 puta veća nego u optičkih, to pak omogućuje vrlo precizna mjerenja, npr. sićušnih rotacija od četvrt stupnja po satu.

Citiranje:

atomska interferometrija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/atomska-interferometrija>.