struka(e): medicina
ilustracija
MATERNICA, 1. jajovod, 2. jajnik, 3. trup maternice, 4. maternična arterija, 5. unutrašnjost maternice, 6. rodnica, 7. vrat maternice, 8. široka maternična sveza

maternica (plodnica, lat. uterus, grč. μήτρα), unutarnji ženski spolni organ. Smještena je u središnjoj crti male zdjelice, izvana obložena potrbušnicom (parametrij), koja sprijeda prelazi na mokraćni mjehur, a straga na završno debelo crijevo (rectum). Maternica se sastoji od gornjega dijela – trupa maternice (corpus uteri) i donjega dijela – vrata maternice (cervix uteri). Stijenka trupa maternice građena je od mišićja (miometrij), iznutra obložena sluznicom (endometrij) koja obuhvaća materište. Vrat maternice, neposredno uz materište, kratko je sužen (isthmus), a donjim dijelom poput čepa strši u rodnicu (vagina) kao portio vaginalis uteri. Maternica je duga 7,5 do 8 cm, od toga je trup 4 do 4,5 cm a vrat 3,5 cm; izvan trudnoće teška je 50 do 60 g, a u trudnoći oko 1 kg. Sluznica maternice pod snažnim je utjecajem hormona jajnika. Ako se jajašce oplodi, ono se ugnijezdi u sluznici i u materištu se razvija zametak (embrij), koji nakon 12 tjedana prijeđe u plod (fetus). Ako se jajašce ne oplodi, sluznica se mjesečnicom (menstruacijom) izbacuje kroz rodnicu i nakon toga opet obnavlja.

Citiranje:

maternica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 17.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/maternica>.