TRAŽI DALJE:
STRUKE:

kolorimetrija

kolorimetrija (lat. color: boja + -metrija).

1. U industrijskoj proizvodnji, mjerenje obojenosti površine tvari. Primjenjuje se u mnogim djelatnostima kojima je boja jedna od komponenata kvalitete proizvoda (industrija boja i lakova, polimernih materijala, tekstilna i grafička industrija). Primijenjena kolorimetrija brojčano izražava razliku dviju boja, što služi za izradbu normi i dopuštenih odstupanja pri proračunavanju smjese bojila ili pigmenata koja u proizvodnji u određenim uvjetima reproducira zadanu boju.

2. U kemijskoj analizi, kvantitativna instrumentalna tehnika kojom se u kolorimetru određuje koncentracija neke obojene tvari u otopini usporedbom njezine obojenosti s obojenošću referentne otopine iste tvari i poznate koncentracije. Prije se to obavljalo vizualno, a danas fotoelektričnim mjerenjem intenziteta upadne i prolazne svjetlosti. (→ beerov zakon)

Citiranje:
kolorimetrija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 9. 2. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=32480>.