struka(e):
ilustracija
IKONOSTAS, grkokatolička katedrala u Križevcima

ikonostas (ikono- + grčki στάσıς: položaj), pregrada (kamena, drvena ili kovinska) koja u crkvi dijeli svetište od prostora za vjernike. Isprva je u starokršćanskim crkvama pregrada (cancelli, kankeli) bila sastavljena od uzdužnih i poprečnih drvenih ili kamenih greda, potom se preko Bizanta proširila po svim zemljama istočnopravoslavnoga kruga, gdje tijekom vremena polako izrasta u ikonostas, koji je od XIV. st. bio sve bogatije rezbaren i pozlaćivan. U početku je bio nizak, poslije se proteže do stropa i zatvara cijeli oltarni prostor; po visini je razdijeljen u više horizontalnih nizova (dva do sedam), u kojima su poredane ikone sa svecima prema njihovoj ulozi u misteriju otkupljenja. Ikonostas ima troja vrata (srednja, odmah iza oltara, nazivaju se carske dveri).

U Hrvatskoj su se ikonostasi pojavili u XVII. st., a od sredine XVIII. st. radili su se u srpsko-bizantskoj tradiciji (ikonostasi u manastirima Orahovici, Gomirju, Lepavini, Pakri i dr.).

Citiranje:

ikonostas. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/ikonostas>.