struka(e): kemija

gel (skr. od franc. gélatine < tal. gelatina: hladetina, od lat. gelare: zamrznuti), koagulirani oblik dispergiranih koloidnih tvari, za razliku od sola kao njihova otopljena oblika. Gel je mrežaste strukture koja u međuprostorima sadrži molekule disperznoga sredstva, najčešće vode, i tvori galertnu (hladetinastu) masu. Viskozne otopine nekih tvari (bjelančevina, polisaharida, silicijskih kiselina) mogu daljnjim koncentriranjem očvrsnuti u gel, a mućkanjem ili potresanjem ponovno prijeći u sol (→ tiksotropija). Gel sušenjem prelazi u čvrsti kserogel (npr. tutkalo, želatina, silika-gel).

Citiranje:

gel. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/gel>.