struka(e):

ebolska hemoragijska groznica (prema rijeci Eboli u sjevernom Zairu), teška, često smrtonosna bolest ljudi i majmuna (napose čimpanzi) uzrokovana virusom Ebola iz porodice Filoviridae. Prvi je put opisana 1976. i otada se povremeno pojavljuje, većinom u afričkim državama (Zair, Sudan, Obala Bjelokosti). Prvi slučaj zaraze u jednoj epidemiji vjerojatno nastaje zbog kontakta sa zaraženom životinjom, nakon čega se bolest širi izravnim doticajem s krvlju i sekretima zaražene osobe. Visoka vrućica, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i trbuhu uz proljev pojavljuju se nekoliko dana nakon zaraze. Unutar jednog tjedna nastaju i bolovi u prsima, šok i smrt. Liječenje je simptomatsko.

Za prevenciju ebolske hemoragijske groznice odobreno je nekoliko rekombinantnih vektorskih cjepiva. Živo atenuirano cjepivo Ervebo odobreno je 2019. Cjepiva odobrena 2020. su Zabdeno (temeljeno na modificiranom virusu vakcinije) i Mvabea (temeljeno na adenovirusima), a daju se u razmaku od osam tjedana. Ovakav se heterologni način cijepljenja, u kojem se za docjepljivanje (engl. booster) primjenjuje različito cjepivo od onoga koje je primijenjeno u prvoj dozi, naziva i miješanjem cjepiva (engl. mix and match).

Citiranje:

ebolska hemoragijska groznica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/ebolska-hemoragijska-groznica>.