Struka prehrambena tehnologija, pronađeno natuknica: 144
aditivi
aditivi (lat. additivus: dodatan), kemijske tvari koje se u malenim količinama dodaju različitim proizvodima ...
alkohol
alkohol (kasnolat. < arap. al-kuḥl: antimon u prahu [za bojenje očnih kapaka], potom pročišćena tvar), ...
alkoholna pića
alkoholna pića, pića koja sadrže između 3 i 80% etilnog alkohola (etanola). Dobivaju se alkoholnim vrenjem ...
alkoholno vrenje
alkoholno vrenje (alkoholna fermentacija), biokemijska razgradnja fermentabilnih šećera, uglavnom na ...
alkoholometrija
alkoholometrija (alkohol + -metrija), određivanje udjela etilnog alkohola (etanola) u tekućinama. U ...
aperitiv
aperitiv (franc. apéritif < kasnolat. aper[i]tivus: koji otvara, prema aperire: otvarati), piće koje ...
apertizacija
apertizacija, postupak uništavanja većine mikroorganizama u namirnicama kuhanjem do vrenja u zatvorenu ...
aspartam
aspartam, sintetsko sladilo građeno od dviju aminokiselina (fenilalanin i asparaginska kiselina), topljivo ...
bešamel
bešamel, gust, bijeli umak načinjen od maslaca, brašna, mlijeka ili vrhnja; nazvan po Louisu Béchamelu, ...
bevanda
bevanda (mlet. tal. bevanda: napitak < lat. bibenda), u jadranskom području, naziv za piće dobiveno ...