struka(e):

fleksografski tisak, vrsta visokoga tiska koji se provodi mekanom i elastičnom tiskovnom formom od gume ili elastomera; kako često služi za tisak ambalaže, poznat je i pod nazivom ambalažni tisak, a prema isprva rabljenim, u alkoholu otopljenim anilinskim bojama, prije se nazivao i anilinskim tiskom. Zbog elastičnosti tiskovne forme otisci imaju malu linijaturu rastera, a mala viskoznost boje i niska koncentracija pigmenta u njoj uvjetuju neveliku gustoću obojenja na otisku. Fleksografskim se tiskom može stoga tiskati na raznim podlogama: na glatkom ili hrapavom, čak i vrlo upojnom papiru, kartonu, valovitu kartonu ili ljepenki, a primjenom suvremenih, izvanredno sušivih fleksografskih boja, i na neupojnim metalnim ili polimernim folijama. Također se dobro otiskuju i pune površine pa je fleksografski tisak pogodan za velike naklade različite ambalaže, ukrasnih papira, papirnatih vrećica, omotnica i tiskanica.

Za fleksografski tisak primjenjuju se rotacijski tiskarski strojevi, a najčešće se otiskuje na papirnu traku iz koluta. Kako se vrhovi uzdignutih tiskovnih elemenata u trenutku otiskivanja ne bi sabili, tlak prilikom tiska nije velik, pa ni strojevi za fleksografski tisak nisu masivni. Zbog male viskoznosti boje uređaj za njezino nanošenje na tiskovnu formu jednostavan je, a čini ga čelični valjak s keramičkom oblogom (tzv. aniloks valjci) ili finom kromiranom mrežicom. Povezivanjem više tiskovnih jedinica moguće je ostvariti višebojni tisak u jednom prolazu kroz stroj. Otisci iz fleksotiskarskog stroja izlaze suhi, što omogućuje izravno priključivanje uređaja za doradu (izradba vrećica, numeriranje, perforiranje). Posljednjih se godina sve češće grade i fleksotiskarske rotacije, u kojima je viskoznost boje nešto veća pa se njima postižu i bolji otisci, što uz veliku brzinu i nisku cijenu čini fleksografski tisak najzastupljenijom vrstom visokoga tiska. (→ tiskarske tehnike)

Citiranje:

fleksografski tisak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/fleksografski-tisak>.