struka(e):

povrćarstvo, dio poljoprivredne biljne proizvodnje (vrtlarstva) koji se bavi uzgojem povrća. Povrće se uzgaja na otvorenom (oranice i vrtovi) i u zaštićenim prostorima, na tlu ili bez tla (→ hidropon). Uz pravilnu obradbu i gnojidbu tla organskim i mineralnim gnojivima, natapanje i kontrolu biljnih štetočina (bolesti, štetnici, korovi) te pravilan odabir kultivara, postiže se nekoliko puta veći prihod nego u ratarstvu. Ovisno o klimi i kulturi, na istoj se površini tijekom vegetacijskoga razdoblja uzgajaju 2 do 3 usjeva. Zbog brojnosti kultura, povrćarstvo je rašireno u cijelome svijetu, najviše u blizini velikih gradova.

Citiranje:

povrćarstvo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/povrcarstvo>.