struka(e):

ponderiranje (prema lat. ponderare: vagati, mjeriti) ili vaganje, postupak kojim se određuje odgovarajuća vrijednost pojedinih veličina prilikom izračunavanja srednje vrijednosti. U ekonomiji se koristi najčešće za izračunavanje indeksa cijena (Laspeyresovi, Paascheovi i Fischerovi indeksi), tečajeva valuta, indeksa vrijednosnica i sličnih veličina. Ako se, npr., kilogram šećera u maloprodaji prodaje po 6 i 10 kuna, izračunavanjem jednostavne aritmetičke sredine dobije se prosječna cijena šećera od 8 kuna. No ako je po 6 kuna prodano 20 kg, a po 10 kuna 80 kg šećera, tada je ispravna prosječna cijena bliža iznosu od 10 kuna, jer je po njoj prodano više šećera: (20 kg × 6 kn + 80 kg × 10 kn)/100 kg = 9,2 kn.

Pri izračunu prosječne ponderirane (vagane) cijene svaka se cijena množi s odgovarajućim ponderom, a potom se suma umnožaka cijena i pondera podijeli sa sumom pondera (u primjeru, ukupno prodanom količinom od 100 kg šećera). Na taj se način dobije ponderirana aritmetička sredina, koja točnije pokazuje vrijednost određenih veličina.

Citiranje:

ponderiranje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/ponderiranje>.