struka(e): kemija

azeotropija (a1- + grč. ζέω: vrijem + -tropija), pojava da smjese nekih kapljevina u točno određenom omjeru (azeotropne smjese) vriju pri stalnoj temperaturi, dajući pare ili destilat sastava jednaka sastavu azeotropne smjese. Npr., azeotropna je smjesa 20,24%-tna vodena otopina solne kiseline, jer se može predestilirati nepromijenjena (iste koncentracije). Iz smjese veće koncentracije grijanjem se isparuje najprije klorovodik, a iz smjese manje koncentracije voda. Azeotropna smjesa od 95,6% etanola i 4,4% vode vrije pri 78,15 °C. Azeotropne smjese ne mogu se, dakle, razdvojiti jednostavnom destilacijom.

Citiranje:

azeotropija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/azeotropija>.