struka(e):

brtva, strojni dio, izrađen od brtvenoga materijala (brtvila); služi za sprječavanje ili smanjenje prijelaza tvari između dvaju funkcijski odvojenih prostora, dakle na mjestima kao što su rastavljivi cijevni spojevi i ulaz nekog strojnog dijela u unutrašnjost konstrukcije. Najčešće se pritom radi o sprječavanju propuštanja tekućina ili plinova, ali i istjecanja maziva i ulaska nečistoća.

Meke se brtve izrađuju uglavnom od gume, polimernih materijala (teflon, polietilen, polivinilklorid, poliamid), biljnih i životinjskih vlakana, papira, kartona, pluta, grafita, troskine vune i sl., a tvrde brtve od kovina (olovo, bakar, aluminij i dr.), slitina i sinteriranih materijala.

Razlikuju se brtve mirujućih i pomičnih spojnih dijelova te dodirne i bezdodirne brtve. Za brtvljenje mirujućih ravnih dijelova (statičko brtvljenje) rabe se dodirne plosnate brtve, a moguće je i brtvljenje bez brtvi ako se naliježne površine kvalitetno obrade. Za mirujuće kružne i cilindrične dijelove uzimaju se prstenovi od gume kružna presjeka, tzv. O-prstenovi i profilne dodirne brtve. Za brtvljenje pomičnih dijelova (dinamičko brtvljenje), npr. pomičnih poluga i šipki, osovina ili vratila, služe opružni prstenovi, meke stlačive brtve, manšete i profilne brtve. Za takvo brtvljenje služi npr. simering (po austrijskom izumitelju Waltheru Simmeru, 1888–1986), kojim se brtvi mjesto prodora vratila, osovine i sl. kroz kućište; obično je to gumeni prsten s prstenastom oprugom koja se priljubi uz rotirajući dio. Za brtvljenje dijelova s povratnim gibanjem male učestalosti upotrebljavaju se membranske ravne i valovite brtve, pregibne membrane i valovite cijevi. Bezdodirne brtve sprječavaju trenje pri velikim brzinama vrtnje. Najpoznatija je labirintna brtva, u kojoj se učinak brtvljenja za plinove i pare postiže razlikom tlaka u nizu raspora između rotora i statora.

Brtve se stežu u brtvenici, strojnom sklopu s kućištem, prirubnicom i steznim vijcima, u kojoj čvrsto prilegnu uz kliznu plohu.

Citiranje:

brtva. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/brtva>.