struka(e):

benzojeva kiselina (arap. luban ǧāwī: javanski tamjan, preko tal. bengui, bengioino, benzoino, srednjovj. lat. benzoe i njem. Benzoë: benzojeva smola), C6H5COOH, najjednostavnija aromatska kiselina u obliku hlapljivih bijelih kristala s talištem 122 °C. U prirodi se nalazi slobodna ili vezana u benzojevoj smoli te u kori, lišću, cvjetovima i plodovima mnogih biljaka. Tehnički se proizvodi izravnom oksidacijom toluena. Djeluje antiseptički, upotrebljava se u medicini (također u obliku soli benzoata), nadalje kao međuproizvod u proizvodnji boja, lijekova i mirisa te za konzerviranje voćnih sokova i bezalkoholnih pića.

Citiranje:

benzojeva kiselina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/benzojeva-kiselina>.