struka(e):
Turing, Alan Mathison
engleski matematičar, logičar i kriptoanalitičar
Rođen(a): London, 23. VI. 1912.
Umr(la)o: Wilmslow, 7. VI. 1954.
ilustracija
TURING, Alan Mathison

Turing [tjụə'riŋ], Alan Mathison, engleski matematičar, logičar i kriptoanalitičar (London, 23. VI. 1912Wilmslow, 7. VI. 1954). Jedan od najznačajnijih pionira računalstva, postavio teorijske osnove suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije, te ih je napose razradio u koncepciji univerzalnoga stroja (Turingov univerzalni stroj), a osmislio je i tzv. Turingov test (1950), kojim bi se potvrdila možebitna inteligencija nekoga stroja. Tijekom II. svjetskog rata radio je na razbijanju njemačkih kriptografskih šifara, za što je konstruirao jedno od prvih elektroničkih računala Colossos; nakon rata radio je 1945–48. na razvoju britanskog elektroničkog računala ACE (akronim od engl. Automatic Computing Engine: automatski računski stroj), a od 1948. i računala s tada najvećom memorijom MADAM (akronim od engl. Manchester Automatic Digital Machine: manchesterski automatski digitalni stroj).

Turingov univerzalni stroj, što ga je Turing razradio 1936. pri istraživanju izračunljivosti nekih matematičkih funkcija, apstraktni je model automata koji uz odgovarajuće programiranje može obavljati posao bilo kojega stroja namijenjena rješavanju posebnih zadataka. Taj je model zasnovan na pretpostavkama da se svi matematički pojmovi mogu prikazati nizom bezznačenjskih brojeva, svi matematički postupci, ma kako složeni, mogu se rastaviti na niz jednostavnih, elementarnih logičkih koraka, a svaka se informacija može opisati nizom temeljnih sastavnica (bitova), koje mogu poprimiti samo dva stanja. Na osnovi toga zamišljen je matematički stroj koji ne treba biti osobito inteligentan, ali treba imati mogućnost izvođenja gotovo beskonačno mnogo jednostavnih logičkih koraka, upravljanih jednostavnim radnim programom.

Citiranje:

Turing, Alan Mathison. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/turing-alan-mathison>.