struka(e):
Stevin, Simon
nizozemski matematičar, fizičar i izumitelj
Rođen(a): Brugge, ? 1548.
Umr(la)o: Leiden ili Hag, ? II. 1620.
ilustracija
STEVIN, Simon

Stevin [stəvi'n], Simon, nizozemski matematičar, fizičar i izumitelj (Brugge, ? 1548Leiden ili Hag, ? II. 1620). Studirao je na Sveučilištu u Leidenu, ali nije diplomirao. Bio je savjetnik i uspješan voditelj javnih radova (od 1592) u službi princa Mauricija (Mauritsa) od Orangea.

Među prvima služio se eksperimentima u fizikalnim istraživanjima i praktično primjenjivao znanstvena otkrića. Prvi je izveo zakon o ravnoteži sila i postavio poučak o paralelogramu sila. Teorijski je objasnio zakon spojenih posuda. U djelu Desetice (De Thiende, 1585) uveo je notaciju decimalnih brojeva. U djelima Primijenjena aritmetika (La Pratique dʼarithmétique, 1585) i Aritmetika (LʼArithmétique, 1585) predstavio je postupak za rješavanje kvadratnih jednadžbi i metodu za pronalaženje približnih rješenja algebarskih jednadžbi svih stupnjeva, a u djelu Matematička razmatranja (Hypomnemata mathematica, I–V, 1605–08) zasnovao teoriju decimalnih razlomaka i uveo negativne korijene algebarskih jednadžbi. Unaprijedio je gradnju vjetrenjača, brana i luka. Radio je u vojnoj inženjeriji te se bavio problemima balistike i građevinske fortifikacije, primjerice, izumio je poplavljivanje nizina otvaranjem odabranih brana u nasipima kao prepreku na putu napadačke vojske. Bavio se i glazbom te napisao djelo O umijeću pjevanja (De Spiegheling der Singconst, objavljeno 1884). Po njem su nazvani krater na Mjesecu (Stevinus) i planetoid (2831 Stevin).

Citiranje:

Stevin, Simon. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/stevin-simon>.