struka(e):

sakagija (turski sakağı) (maleus), kronična, zarazna zoonoza kopitara uzrokovana štapićastom bakterijom Burkholderia mallei. Javlja se u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, a u Europi je nema. Klinički se očituje stvaranjem čvorova i čireva na sluznicama, koži i unutarnjim organima. Bolesne se životinje ne liječe već neškodljivo uklanjaju. Zaštita cijepljenjem nije djelotvorna.

Sakagija se rijetko prenosi na čovjeka, obično nakon dugotrajna dodira sa zaraženom životinjom, a očituje se kao gnojna promjena na koži, upala pluća ili sepsa. Opći su simptomi vrućica, bolovi u mišićima i prsima te glavobolja. Dijagnoza se postavlja uzgojem uzročnika iz krvi, mokraće, kože ili iskašljaja. Septički oblik bolesti može završiti smrću nakon 7 do 10 dana. Iskustva u liječenju bolesti kod čovjeka malobrojna su; smatra se da bi sulfonamidi i neki antibiotici (npr. gentamicin, imipenem, ceftazidim) mogli biti djelotvorni. Zaštitnoga cjepiva nema. Najvažnija je mjera sprječavanja bolesti otkrivanje i uklanjanje zaraženih životinja.

Citiranje:

sakagija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/sakagija>.