struka(e):

prodaja ili kupoprodaja, ugovor kojim se prodavatelj obvezuje kupcu predati stvar tako da kupac stekne pravo vlasništva stvari ili na nj prenijeti neko drugo pravo, a ako vršenje toga prava zahtijeva posjed stvari, i predati mu stvar. Kupac se obvezuje za prenesenu stvar ili pravo platiti kupovnu cijenu (kupovninu). Elementi ugovora o prodaji nalaze se i u drugim ugovorima (ugovor o djelu, prodajni nalog, ugovor o građenju, o organiziranju putovanja, leasing – najam s mogućnošću otkupa).

Prodaja je dvostrano obvezujući, konsenzualni ugovor (predaja stvari nije akt sklapanja ugovora, nego akt ispunjenja obveze), u pravilu komutativan i neformalan ugovor (osim kod prodaje nekretnina, prodaje s obročnim otplatama te drugim zakonom predviđenim slučajevima). U poslovnoj se praksi često zaključuje kao ugovor po pristupu. Prodaja je kauzalni ugovor jer se iz njega vidi pravni cilj obvezivanja stranaka (stjecanje prava vlasništva stvari, stjecanje drugoga prava).

Ugovor nastaje kada se stranke suglase o bitnim elementima prodaje, a to su predmet i cijena, osim ako je za ugovor potrebna i posebna forma. Kako ugovor o kupoprodaji ne proizvodi stvarnopravne, nego obveznopravne učinke, moguća je prodaja tuđe stvari, ali savjestan kupac može raskinuti ugovor i tražiti naknadu štete ako se zbog takve prodaje ne može ostvariti svrha ugovora. Predmet prodaje mogu biti stvari i imovinska prava koja nisu strogo osobna (autorsko pravo, pravo industr. vlasništva, tražbine).

Osnovna je prodavateljeva obveza predati stvar u ispravnom stanju, sa svim sastavnim dijelovima, pripadcima i ugovorenim plodovima. Stvar se predaje na mjestu i u vremenu određenima ugovorom. U trenutku predaje rizik slučajne propasti ili oštećenja stvari prelazi s prodavatelja na kupca, čak i onda kada kupac nije postao vlasnik jer ni prodavatelj to nije bio. Rizik prelazi na kupca prije predaje ako je pao u vjerovničko zakašnjenje. Nakon predaje stvari (prava) prodavatelj odgovara kupcu ako stvar nema ugovorena ili pretpostavljena svojstva te ako pravo koje je trebao prenijeti ne postoji ili je ograničeno pravom trećega.

Osnovna je kupčeva obveza isplatiti cijenu na ugovorenom mjestu i u ugovorenom vremenu. Ako drukčije nije ugovoreno ili uobičajeno, isplata se obavlja na mjestu i u trenutku predaje stvari. Kod prodaje na poček plaćanje se obavlja u načelu u sjedištu prodavatelja. Ako kupac zakasni s isplatom cijene, on duguje zatezne kamate, a ako stvar prodana na kredit daje plodove ili koristi, kupac duguje kamate od dana predaje stvari bez obzira na to kasni li s isplatom cijene.

Citiranje:

prodaja. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/prodaja>.