struka(e): |
ilustracija
PLUG s ornicama – 1. držak, 2. ručice, 3. odgrnjača ili daska, 4. taban, 5. lemeš ili ralo, 6. gredelj, 7. crtalo ili nož, 8. prašnjak ili predraonik, 9. lanac za samovod, 10. okvir, 11. lijevi kotač ornica, 12. desni kotač ornica, 13. kuka za vučenje, 14. ornice
ilustracija
PLUG, prikaz pluga na egipatskoj zidnoj slici u grobnici Deir el-Medina, 1295. do 1188. pr. Kr.
ilustracija
PLUG, tanjurasti plug

plug, vrsta oruđa kojim se obrađuje (ore) tlo. Glavni dijelovi: lemeš ili ralo, koje služi za vodoravno rezanje brazde; crtalo ili nož, za okomito rezanje brazde, i odgrnjača ili daska, za prevrtanje i drobljenje brazde. Između ruda i (volovske ili konjske) zaprege nalaze se i plužna kolica, ornice, s dva nejednaka kotača. Plug se razvio iz ručnoga rala i motike već u neolitiku na području Mezopotamije. U II. tisućljeću pr. Kr. upotrebljavao se u sjevernoj Italiji i južnoj Švedskoj, a u I. tisućljeću pr. Kr. na cijelom području Sredozemlja, u istočnoj Europi i Kini. Amerika, južna Afrika, Australija i Oceanija nisu poznavale plug sve do europske kolonizacije. Prvi plugovi bili su izrađeni od drva; za vuču je služila stoka (vol, bivol, deva, jȁk, konj). Njima se moglo orati većinom samo rahlo, nizinsko tlo, jer su bili lagani i krhki. Premda su već antički narodi okivali plugove, tek su se u XVIII. st. pojedini drveni dijelovi zamjenjivali dijelovima od kovana željeza. U XIX. st. prevladavali su željezni, industrijski proizvedeni plugovi, za vuču kojih su se upotrebljavali strojevi. – U hrvatskom tradicijskom ratarstvu upotrebljavali su se drveni plugovi, izrađeni od tvrda drva (najčešće bukovine), proizvod seoskih kolara i kovača. Sredinom XIX. st. potisnuli su ih željezni, tvorničke proizvodnje, koje od 1960-ih vuku traktori. U priobalju i na nekim jadranskim otocima oralo se jednostavnijim oruđem ralom. Suvremeni se plugovi izrađuju kao jednobrazdni, dvobrazdni i višebrazdni, a koriste se uglavnom traktorskom vučom. Osim lemešnoga pluga upotrebljavaju se i tanjurasti (diskosni) plugovi, kod kojih ulogu lemeša i crtala obavljaju tanjuri vrlo oštra ruba, koji režu i miješaju masu tla. U odnosu na lemešni plug, zahvaćaju plići sloj tla, odlično miješaju gnojiva i materijal za kalcifikaciju te uništavaju izniknule korove.

Citiranje:

plug. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/plug>.