struka(e): zoologija
ilustracija
PAPIGE, kea, Nestor notabilis
ilustracija
PAPIGE, crveno-modra ara, Ara macao
ilustracija
PAPIGE, modročela amazona, Amazona aestiva
ilustracija
PAPIGE, žako, Psittacus erithacus

papige ili papagaji (njem. Papagei < franc. papegai < arap. babaghā), ptice iz por. Psittacidae; zajedno s por. kakadua (→ kakadu) čine red papigašica (Psittaciformes). Perje im je živih boja, kljun kratak, debeo i svinut, a gornji dio šiljkom prelazi preko donjega. Zglobno je spojen s lubanjom pa se može pokretati. Jezik je pokriven mnogobrojnim nitastim bradavicama i vrlo je pokretan. Mozak je dobro razvijen, osobito kora velikoga mozga. S repom p. dostižu duljinu do 100 cm. Hrane se pretežno plodovima i sjemenkama, ali i nektarom i cvjetovima. Monogamne su, gnijezde se u šupljinama. Žive u većim jatima, a zbog sigurnosti postavljaju stražu. Nesu ugl. dva bijela, okrugla jaja. Mladi su ptići goli i slijepi čučavci. P. se glasaju kreštavim glasovima, a neke vrste mogu dobro oponašati ljudski govor. Iako gusto nastanjuju područja oko ekvatora, dopiru i do najjužnijih dijelova Južne Amerike, Novoga Zelanda, Afrike i Australije. Poneke nastanjuju i velike nadmorske visine pa u Andama žive 3000 m iznad granice šumskoga pojasa. Por. papiga obuhvaća 332 vrste. Najviše vrsta nalazi se u Australiji, Novoj Gvineji i na Molučkim otocima te u Južnoj Americi. Kea (Nestor notabilis) endemična je papiga planinâ novozelandskoga Južnog otoka. Slična joj je kaka (Nestor meridionalis), koja je češća u šumskim staništima. Kakapo (Strigops habroptilus) iz Novoga Zelanda dug je do 60 cm. Greben na prsnoj kosti mu je zakržljao pa ne može letjeti. Zeleno perje prošarano je svijetlim pjegama. Aktivan je noću, a danju boravi u rupama pod korijenjem drveća. Hrani se mahovinom. Loriji (Loriinae) australske su papige s perjem žarkih boja. Hrane se nektarom, cvjetnim prahom, cvjetovima i voćem. Tigrica (Melopsittacus undulatus) stanovnik je Australije. Živozelene je boje, odozgo išarana crnim prugama. Lako oponaša ljudski govor. Od 148 vrsta koje nastanjuju Novi svijet ističu se šarene, dugorepe are (Ara). Crveno-modra ara (Ara macao) ima vatrenocrveno, modro, žuto i zeleno perje. U Južnoj Americi mnogobrojne su i amazone, poput žutolice (Amazona xanthops) i modročele amazone (Amazona aestiva). U sr. dijelu zap. Afrike živi siva papiga žako (Psittacus erithacus) s izrazito crvenim repnim perjem.

Zbog pretjerana lova danas je 86 vrsta papiga (26%) u opasnosti od istrjebljenja, a vrlo je ugroženo još 36 vrsta. Od 1600. istrijebljeno je najmanje 9 vrsta i 8 podvrsta.

Citiranje:

papige. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/papige>.