struka(e): elektrotehnika
ilustracija
OSIGURAČ, automatski instalacijski osigurač - 1. plastomerni, nezapaljivi oklop, 2. lučna komora, 3. vodič luka, 4. elektromagnetski okidač, 5. izlazni priključak, 6. nepomični kontakt, 7. pomični kontakt, 8. ručica, 9. bimetal, 10. ulazni priključak

osigurač, naprava koja u električnim mrežama i instalacijama služi za zaštitu vodiča od prejake struje uzrokovane kratkim spojem ili priključenjem trošila prevelike električne snage. Osigurač prekida strujni krug kada jakost struje kroz određeno vrijeme prekorači dopuštenu vrijednost, čime se sprječava prekomjerno zagrijavanje vodiča, oštećenje njegove izolacije i mogućnost izbijanja požara. Razlikuju se osigurači niskog i visokoga napona; osigurači niskoga napona dijele se na rastalne i automatske, a rastalni na instalacijske i visokoučinske.

Rastalni instalacijski osigurač sastoji se od rastalnog uloška, podnoška s prisjednim prstenom i glave osigurača. Ulošci se izrađuju za normirane nazivne struje i razlikuju se po boji. Između čelnih ploha uloška nalazi se nit od srebrne slitine, koja se pri električnoj struji većoj od nazivne rastali i time prekida električni strujni krug. Uložak je ispunjen pijeskom radi boljeg odvođenja topline i difuzije metalnih para pri taljenju. Prisjedni prsten onemogućuje primjenu uloška za električnu struju veću od predviđene.

Rastalni visokoučinski osigurač upotrebljava se u industrijskim razvodima. Prema vremenu isključenja, njegov rastalni uložak može biti trom ili brz. Osigurač s tromim uloškom obično služi za osiguranje trošila koja u trenutku uključenja povlače veću struju (npr. električni motori).

Automatski osigurač (instalacijski automat ili minijaturni zaštitni prekidač) sastoji se od bimetalnog i elektromagnetskoga okidača. Manje struje preopterećenja, koje teku tijekom duljega vremena, zagriju i aktiviraju bimetalni okidač u ovisnosti o jakosti struje, dok veće struje preopterećenja, npr. prilikom kratkoga spoja, trenutačno aktiviraju elektromagnetski okidač, koji odmah prekida strujni krug.

Visokonaponski osigurači posebne su konstrukcije, što ovisi o naponu i jakosti električne struje, a dijele se na osigurače s rastalnicom u zrnatim tvarima i na zračne, ekspulzivne i tekućinske osigurače. Štite od posljedica kratkih spojeva i prevelikih električnih struja distribucijske transformatore, kondenzatore i električne motore.

Citiranje:

osigurač. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/osigurac>.