struka(e): prehrambena tehnologija

lozovača, žestoko alkoholno piće, rakija od grožđa (volumni udjel etanola 40 do 42%) dobivena destilacijom alkoholno prevreloga kljuka ili djelomično iscijeđene komine, bogata primarnom aromom grožđa koja iz pokožice bobica prelazi u destilat. Iz kljuka se muljanjem grožđa uklanjaju peteljke. Temperatura vrenja ne prelazi 20 °C. Destilat, dobiven dvokratnom destilacijom (srednja frakcija; volumni udjel etanola 65%), odležava u drvenim bačvama koje ne otpuštaju boju. Prije isporuke destilat se razrjeđuje deioniziranom vodom na konzumnu koncentraciju etanola. U Hrvatskoj lozovaču proizvodi gotovo svaka veća vinarija, znatnije u Istri i Dalmaciji.

Citiranje:

lozovača. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/lozovaca>.