struka(e):

likeri (franc. liqueur: tekućina; liker), slatka alkoholna pića koja se sastoje od alkohola (volumni udio 18 do 28%), šećera (100 i više g/L) i arome. Za njihovu aromatizaciju služe ekstrakti ili macerati bilja i voća, voćni sokovi, jaja, mlijeko te umjetne arome. S obzirom na aromsku osnovu razlikuju se: biljni likeri (paprena metvica, anis), gorki likeri – biteri (gorke aromatične trave), ljekoviti likeri (vinski destilati i macerati biljnih plodova), čokoladni likeri (macerat kakaa, čokolada), voćni ili krem likeri (banana, višnja, mandarina), emulzijski likeri ili likeri od jaja (70 do 140 g žutanjka /L), likeri od voćnih jezgara (badem, orah), zeleni likeri (Angelica archangelica). Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje biljnih (Agramer) i voćnih likera s voćnom jezgrom (Maraskino, Cherry brendy); nekadašnji su proizvođači bili Arko, Pokorny i Maraska, a danas su to Maraska, Badel, Segestica i Darna.

Citiranje:

likeri. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/likeri>.