struka(e): prehrambena tehnologija

kvasac, proizvod razmnožavanja pupanjem ili staničnom diobom mikroskopski sitnih jednostaničnih gljivica, od kojih je kao uzročnik vrenja najpoznatija gljivica roda Saccharomyces (→ kvasci). Kvasac se upotrebljava u pekarstvu (svježi prešani, suhi aktivni i instantni kvasac), u proizvodnji piva i vina (pivski i vinski kvasac), žestokih alkoholnih pića i etanola (alkoholni kvasac), prehrambenoj industriji (prehrambeni kvasac), proizvodnji krmiva (krmni kvasac) te kao sirovina za proizvodnju kvaščeva ekstrakta, specifičnih enzima, vitaminskih pripravaka (B-kompleks), nukleotida itd. Pekarski kvasac uzgaja se uz intenzivnu aeraciju na hranjivim podlogama na bazi šećerne sirovine (najčešće melase), fosfornih i dušičnih spojeva. Nakon izdvajanja gljivica iz hranjive podloge (filtracija, pranje vodom) dobiva se tzv. kvaščevo mlijeko, gusta suspenzija stanica u vodi, koja se zatim oblikuje prešanjem (prešani pekarski kvasac) ili se raspršuje u komornim sušnicama. Sušenjem peletiranoga prešanoga kvasca u vakuumu dobiva se suhi kvasac u prahu ili u granulama. Za prehrambeni i krmni kvasac rabe se jeftinije hranjive podloge ili se oni dobivaju kao sporedni proizvod u proizvodnji etanola, piva i vina. – U Hrvatskoj postoje dvije tvornice pekarskoga kvasca (Novi Marof, Koprivnica), a pritom se proizvodi i suhi aktivni vinski kvasac. Prehrambeni i krmni kvasac proizvode se u Županji i Zagrebu, gdje se povremeno prerađuje i otpadni pivski kvasac.

Citiranje:

kvasac. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/kvasac>.