struka(e):

krušna peć, uređaj za pečenje kruha i drugih peciva. U hrvatskim seoskim kućanstvima građena kao samostojeći objekt (na dvorištu ili u naselju) ili pak u kući kao dio kuhinjske ili sobne peći. Samostalno postavljena krušna peć (u istočnoj, središnjoj i gorskoj Hrvatskoj) na dvorištu pojedinačnoga kućanstva bačvasta je svoda, građenog od ilovače, pruća omazana zemljom, nepečene (ćerpič) ili pečene opeke, katkada i zaštićena krovom. U široj okolici Zagreba krušna je peć smještena u posebnoj zgradici (kuvarna, sokašnica), opremljenoj i priborom za pripremanje tijesta (korito za miješenje kruha – naćve, ručni mlin za žito – žrvanj, drvena lopata za unošenje tijesta u peć – lopar i dr.). U jadranskom je području građena od kamena; može biti postavljena u kući, s otvorom uz ognjište u kuhinji, dok joj je pećnica izbočena iz kućnoga zida i strši iz pročelja; ili pak je samostalno izgrađena u naselju kao zajednički objekt za uporabu cijelomu zaselku ili selu, uz uslugu poluprofesionalne pećarice, žene koja priprema vatru i nadzire pečenje.

Citiranje:

krušna peć. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/krusna-pec>.