struka(e):

koktel (amer. engl. cocktail: pijetlov rep, obično u više boja), mješavina dviju ili više vrsta pića s različitim dodatcima. Najčešći su sastojci džin, votka, rum, maraskino i gusti voćni sokovi (breskva, ananas), koji mu daju specifičnu aromu, limunova kora, đumbir i druge arome, šećer i led, koji hladi piće, razblažuje alkohol i aromu te pridonosi pitkosti. Poslužuje se u različitim prigodama: prije jela, katkad i između glavnih obroka. Može biti kratak, dug, suh, trpak, gorak, sladak. Kratki koktel (1 do 1,5 dL) sastoji se od alkoholnog i bezalkoholnoga pića, arome, začina, šećera i leda. Dugi koktel (1,5 do 5 dL) sadrži uz to još i soda-vodu, mineralnu vodu ili koji drugi napitak (npr. mlijeko ili kavu), a može biti hladan ili vruć. Koktele pripremaju kvalificirane osobe (barmeni) prema strogim pravilima miješanja. Međunarodna organizacija mješača pića izabrala je i proglasila više od 70 najtraženijih koktela, nazvanih prema slavnim osobama, mjestima, ugostiteljskim objektima i sl. (»Bloody Mary«, »Texas«, »Ninočka«, »Screwdriver«). – Naziv koktel rabi se i za smjese voća i povrća, plodova mora, mesnih i konditorskih proizvoda, vitamina i sl., a u prenesenom značenju za mješavinu svega i svačega. Koktelom se naziva i manji prigodni društveni susret, domjenak, uz posluživanje pića i lagane hrane.

Citiranje:

koktel. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/koktel>.