struka(e):
ilustracija
KIVIJA, Actinidia chinensis

kivija ili kivika (engl. kiwi, iz maorskoga) (kivi, kineski ogrozd; Actinidia chinensis), istočnoaz. listopadna voćka iz porodice Actinidiaceae. To je penjačica snažna rasta, dvodomna biljka sa sortama funkcionalno ženskoga tipa cvijeta i sortama funkcionalno muškoga tipa cvijeta (oprašivači). Zbog toga se u proizvodnim nasadima na 6 do 10 ženskih raspoređuje jedna muška biljka. Plodovi su jestive bobe veličine kokošjega jajeta, smeđe dlakave kožice, zelena mesa s tamnim sitnim sjemenkama u sredini. Izvanredno su bogati vitaminom C. Značajna gosp. proizvodnja započela je u Novom Zelandu 1930., gdje je iz populacije biljaka dobivenih iz sjemena selekcionirano nekoliko i danas najpoznatijih »ženskih« (Hayward, Abbott, Bruno, Monty, Allison i Vincent) i »muških« (Tomuri i Matua) sorata proširenih u svim zemljama s umjerenom klimom. Tip kivije vrlo dlakavih i izvanredno kvalitetnih plodova nazvan je Actinidia deliciosa, a gole plodove slabije kakvoće imaju vrste Actinidia arguta, Actinidia kolomkta i dr. Omekšali plodovi znak su zrelosti za potrošnju u svježem stanju, a mogu se zamrzavati, sušiti i upotrijebiti za proizvodnju nefermentiranih proizvoda.

Citiranje:

kivija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/kivija>.