struka(e): tekstilna tehnologija

kemijsko čišćenje, čišćenje plošnih tekstilnih, kožnih i krznenih proizvoda u org. otapalima, najčešće u perkloretilenu, a u novije doba i u višim ugljikovodicima (s plamištem višim od 55 °C), uz dodatak posebnoga deterdženta kao pojačivača. Kemijski se čiste proizvodi koji bi se mogli oštetiti pranjem u vodi. To su vanjski odjevni predmeti od vune, svile, prirodne kože, prirodnog i umjetnoga krzna i sl. Umjetna koža od poli(vinil-klorida) ne smije se kemijski čistiti, jer bi u org. otapalima popucala. Naziv kemijsko čišćenje potječe iz XIX. st. (čišćenje u kemikalijama), iako se pritom zbivaju u prvom redu fizikalni procesi otapanja masnih nečistoća u org. otapalu te uklanjanja vodotopljivih nečistoća djelovanjem tenzida, gl. sastojka pojačivača, i malih količina vode (do 1%), koje s pomoću tenzida stvaraju stabilnu koloidnu otopinu s org. otapalom (solubilizacija).

Čišćenje počinje uklanjanjem većih mrlja natapanjem u smjesi org. otapala, pojačivača i vode. Zatim se u zatvorenome stroju s bubnjem roba pere u hladnom otapalu s pojačivačem, koje radi pročišćavanja cirkulira kroz filtre. Slijedi centrifugiranje, ispiranje u čistom otapalu, ponovno centrifugiranje i sušenje robe, a otapalo se regenerira destilacijom. Roba se nakon ispiranja u čistom otapalu i nakon centrifugiranja može impregnirati radi zaštite od kiše, od gorjenja, radi dobivanja boljeg opipa i sl. Impregnira se tako da se na robu u rotirajućem bubnju raspršuje otapalo u kojem je otopljeno impregnacijsko sredstvo, a zatim se ponovno centrifugira i suši. Očišćena se roba glača u parnim prešama ili ručno. Moguće zaostale mrlje uklanjaju se detaširanjem (lokalnim čišćenjem) parnim pištoljem, mlazom vodene pare pod tlakom. Ako je potrebno, roba se naknadno čisti i specijalnim kemikalijama.

Citiranje:

kemijsko čišćenje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/kemijsko-ciscenje>.