struka(e):
Jabločkov, Pavel Nikolajevič
ruski elektrotehničar, izumitelj i poduzetnik
Rođen(a): Žadovka u Saratovskoj guberniji, 14. IX. 1847.
Umr(la)o: Saratov, 31. III. 1894.
ilustracija
JABLOČKOV, P. N., Jabločkovljeva lučna svjetiljka: dva ugljena štapa odvojena kaolinom (lijevo) i luk smješten u opalnu kuglu (desno)

Jabločkov [ja'bləčkəf], Pavel Nikolajevič (Nikolaevič), ruski elektrotehničar, izumitelj i poduzetnik (Žadovka u Saratovskoj guberniji, 14. IX. 1847Saratov, 31. III. 1894). Diplomirao (1866) na Vojnom inženjersko-tehničkom sveučilištu u Sankt Peterburgu. Bavio se galvanskim člancima, električnom rasvjetom i električnim strojevima. Glavni mu je izum lučna svjetiljka (1875), svjetiljka s električnim lukom koji se uspostavlja između vrhova dvaju usporednih ugljenih štapića odvojenih nevodljivim kaolinom. Kako ugljen izgara, kaolin se suši, steže i osipa, ali se luk i dalje sam održava, bez ručne intervencije ili složenoga mehanizma. Jabločkovljeva je svjetiljka bila zapažena na Svjetskoj izložbi u Parizu 1878., ušla je u široku primjena, a do pojave pouzdanijih električnih žarulja bila je važnom sastavnicom u prvim godinama javne električne rasvjete. Po njem je nazvan krater na Mjesecu (Yablochkov).

Citiranje:

Jabločkov, Pavel Nikolajevič. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/jablockov-pavel-nikolajevic>.