struka(e):

gutanje, potiskivanje hrane ili tekućine iz usne šupljine kroz ždrijelo u jednjak. Početna je faza gutanja voljna (zalogaj se jezikom potiskuje prema nepcu), no nakon toga gutanje postaje refleksnim procesom. Podražaj prouzročen nazočnošću hrane prenosi se osjetnim živcima iz stražnjega dijela usne šupljine, nepčanih lukova i ždrijela u centar za gutanje, koji se nalazi u produljenoj moždini i mostu (prednjem dijelu rombičnoga mozga), a impulsi se odande motoričkim živcima prenose do mišića ždrijela i jednjaka. Pri gutanju se grkljan podiže i njegov se ulaz zatvara, a meko nepce zatvara stražnji ulaz u nosne hodnike. Budući da ždrijelo funkcijski pripada i dišnomu sustavu, za vrijeme ždrijelne faze gutanja disanje se refleksno prekida. Kada progutana hrana uđe u jednjak, peristaltički je valovi jednjaka potiskuju prema želucu.

Citiranje:

gutanje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/gutanje>.