struka(e):

čokolada (španj. chocolate od nahuatlanskog /aztečkog/ chocolatl; preko niz. i njem.), prehrambeni proizvod koji se dobiva od kakaove mase i maslaca (→ kakao), šećera, emulgatora te, već prema namjeni, dodataka (kondenzirano ili osušeno mlijeko, lješnjak, badem, ekstrakt kave, sušeno voće, vanilija, arome). Čokolada je sirovina za konditorske proizvode (čokoladni umaci, preljevi, kreme, bomboni, deserti, sladoled), napitke (čokoladno mlijeko), kulinarstvo (čokolada za kuhanje) i farmaceutske proizvode ili se, kao lakoprobavljiva i kalorična hrana (više od 2000 kJ/100g), prodaje kao konzumna čokolada. Tako se, npr., kao proizvod zagrebačke tvornice Kraš d. d. pojavljuje tvrda čokolada (mliječna, za kuhanje, bijela – bez kakaove mase), punjena čokolada (s masnim ili fondanskim punjenjem), čokolada s dodatcima (voćna, od žitarica), dijetna, u prahu itd.

Čokolada se u Hrvatskoj počela proizvoditi u Zagrebu u tvornici Union, koju je 1911. podigao Julije König, a potkraj 1920-ih proizvodila se i u Požegi (tvrtka Nestlé u tvornici Stock). U početku 1930-ih u Union je iz Požege došao Pavao Kapetanić, koji je kao prvi hrvatski majstor te struke vodio proizvodnju čokolade daljnjih četrdesetak godina. Tada je započela i izradba izvornih hrvatskih čokoladnih proizvoda Bajadera i Griotta. U Zagrebu su se osnovale i nove tvornice (Grič i Mirim). Za II. svjetskog rata proizvodnje čokolade nije bilo. Nakon rata zagrebačke su se tvornice fuzionirale u Union i 1950. spojile s tvornicom keksa i vafla »Josip Kraš« (bivši »Bizjak«) u novo poduzeće pod tim imenom (od 1992. Kraš d. d.). Tvornica u Požegi nastavila je rad pod imenom Zvečevo, a čokolada se počela 1960-ih proizvoditi i u Kanditu u Osijeku.

Citiranje:

čokolada. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/cokolada>.