struka(e): zoologija
ilustracija
AKVARIJ – 1. crpka s membranom za zračenje, 2. cijev za zrak, 3. regulator temperature, 4. vijak za regulaciju, 5. dovod za komprimirani zrak, 6. vanjski uređaj za pročišćavanje vode, 7. grijač akvarija, 8. termometar, 9. kamen za prozračivanje

akvarij (učena riječ XIX. st. iz lat. aquarium: ono što pripada vodi), posuda, bazen ili sustav bazena u kojima se uzgajaju one životinje i biljke koje inače žive u vodi, a mogu uspijevati u akvarijskim životnim uvjetima. Akvariji mogu biti ispunjeni slatkom, bočatom ili morskom vodom. Mali akvariji, često kućni ukrasni, četvrtasta su oblika s pošljunčanim dnom i staklenim stijenkama uloženima u metalne okvire ili su potpuno od stakla. Veliki su akvariji najrazličitijih oblika, često u sastavu zooloških vrtova i oceanografskih instituta (oceanariji), prilagođeni za znanstvena istraživanja i promatranje ponašanja organizama. Prvi veliki morski akvarij izgrađen je u Londonu, zatim u Hamburgu, Berlinu (surađivao A. E. Brehm), pa u Napulju, Helgolandu i Monaku. U nas morski akvariji za oceanografska istraživanja postoje u Dubrovniku, Splitu i Rovinju. U akvariju mora biti omogućen nesmetan pristup svjetlosti za život biljaka, uređaji za protjecanje vode i održavanje njezine propisane razine te uređaji za termoregulaciju. U specijaliziranim akvarijima potrebno je održavati srednju temperaturu, gustoću i slanost tropskoga odnosno sjevernoga mora. Uza sve to, razmjerno malo organizama u njima uspijeva. Najbolje se prilagođuju neki račići, koralji i morske zvijezde, a od riba neke vrste iz sredozemnih mora i Indijskog oceana. Danas se uspješno u akvarijima uzgajaju i neki sisavci, ptice i gmazovi.

Citiranje:

akvarij. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/akvarij>.