struka(e):
Condorcet, Jean Antoine Nicolas de Caritat, marquis de
francuski matematičar, socijalni teoretičar i ekonomist
Rođen(a): Ribemont, 17. IX. 1743, 1764.
Umr(la)o: Bourg-la-Reine, 29. III. 1794, 1822.
ilustracija
CONDORCET, Jean Antoine Nicolas de Caritat, marquis de

Condorcet [kdɔʀsε'], Jean Antoine Nicolas de Caritat, marquis de, francuski matematičar, socijalni teoretičar i ekonomist (Ribemont, 17. IX. 1743Bourg-la-Reine, 29. III. 1794). Suradnik Enciklopedije, tajnik Akademije i član Konventa. Polazeći od uvjerenja da je samo prosvijećen narod slobodan narod, zauzimao se za demokratsku preobrazbu općeobrazovnoga sustava. U gospodarstvu je zagovarao potpunu slobodu proizvodnje i razdiobe. Cijelu povijest društva dijeli na 10 razdoblja, od kojih je 9 već prošlo, a razvoj znanosti i velika Francuska revolucija 1789. stvaraju deseto, posljednje razdoblje sreće i blagostanja. Društvenim zbivanjem vladaju opći zakoni, koje ljudi mogu spoznati i svjesno utjecati na njihov razvoj pa tako predviđati buduće događaje. Osim toga, Condorcet je prvi primijenio statističku i matematičku metodu na istraživanje društvenih pojava. Smatrao je da društvena znanost samo tako može postati čvrstim temeljem »društvenog umijeća« i toj je zadaći posvetio djelo Opća slika znanosti kojoj je cilj primjena računa na političke i moralne znanosti (Tableau général de la science qui a pour l’objet l’application du calcul aux sciences politiques et morales, 1793). U zatvoru je koncipirao svoj znameniti esej Nacrt za povijesni prikaz napretka ljudskoga duha (Esquisse d’un tableau historique des progrès de l’esprit humain, objavljen posmrtno, 1795), u kojem je razvio izvorne misli o apsolutnom napretku, što je znatno utjecalo na nastanak sociologije. Otrovao se u zatvoru kako bi izbjegao giljotiniranje.

Njegova supruga Sophie de Grouchy Condorcet (17641822) bila je revna pobornica njegovih ideja, a njezin je salon za Carstva i Restauracije postao jednim od intelektualnih središta naprednih francuskih krugova.

Citiranje:

Condorcet, Jean Antoine Nicolas de Caritat, marquis de. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/condorcet-jean-antoine-nicolas-de-caritat-marquis-de>.