struka(e):
Cipiko, Petar
hrvatski humanist, epigrafičar
Rođen(a): Trogir, druga polovica XIV. st.
Umr(la)o: Trogir, oko 1440.

Cipiko, Petar (Petrus Cepio, P. Cippicus), hrvatski humanist, epigrafičar (Trogir, druga polovica XIV. st.Trogir, oko 1440). Pripadnik plemićke obitelji, zapovjednik trogirske galije u borbama Mlečana protiv obitelji Visconti i Genovežana (1431). Prijateljevao je sa Zadraninom J. Benjom, koji mu je 1435. poklonio kodeks s prijepisom djela De viris illustribus.

U Benjin kodeks Cipiko je 1435–40. nastavio unositi različite tekstove, među kojima antičke natpise iz Splita, Solina, Trogira, Zadra, Osora, Ancone, Fana, Riminija i dr. God. 1436. dovršio je kodeks s latinskim prijevodima iz Platona, Lukijana i Plutarha te s Ciceronovim djelima, koji se čuva u Trogiru. Kodeks s Ciceronovim djelima, pisan Cipikovom rukom 1438., nalazi se u Oxfordu. Cipiko je vjerojatno prepisivač onoga kodeksa iz knjižnice obitelji Cipiko (danas u Nacionalnoj knjižnici u Parizu) u kojem se uz pjesme Tibula, Propercija, Katula i dr. nalaze ulomci iz Petronijevih Satira, među kojima i glasovita Trimalhionova gozba. To je jedini na svijetu očuvan prijepis spomenutog ulomka iz Petronijeva djela. Po svojem zanimanju za antičku književnost i natpise Cipiko se ubraja među najranije europske humaniste i epigrafičare.

Citiranje:

Cipiko, Petar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/11915>.