struka(e):

akademije, umjetničke, specijalne visoke škole za stručnu izobrazbu likovnih umjetnika (slikara, kipara, grafičara), likovnih pedagoga i umjetnika primijenjenih umjetnosti. Novovjeke umjetničke akademije od XVI. st. razvile su se iz profesionalnih udruga, cehova ili atelijera pojedinih umjetnika. Akademije postupno postaju ustanove koje financiraju mjesna uprava ili država, s vlastitim znanstvenim planom, pravilnikom (statutom) i upravom. Nastava se odvija u klasama ili majstorskim radionicama, a traje 4 do 6 godina. Pojedine akademije često stvaraju vlastiti smjer ili stil, a uz neke postoje muzeji ili galerije. Najpoznatije su i najstarije Accademia delle Arti del Disegno (Firenca, 1563; osnovana na poticaj G. Vasarija), Accademia di San Luca (Rim, 1577), Académie royale de peinture et de sculpture (Pariz, 1648; temelj potonje Académie des beaux-arts), Académie de France (Rim, 1666; za specijalizaciju stipendista tzv. Prix de Rome), Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Madrid, 1744), Royal Academy of Arts (London, 1768) te akademije likovnih umjetnosti u Nürnbergu (1662), Antwerpenu (1663), Beču (1692), Moskvi (1757) itd. Akademijama su se zvale i neke slobodne umjetničke škole tijekom XIX. st. u Parizu (npr. Académie Julian).

Prva umjetnička akademija u Hrvatskoj osnovana je 1907. u Zagrebu kao Kraljevsko zemaljsko više obrazovalište za umjetnost i umjetni obrt. To je početak neprekidna djelovanja zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, najvažnijega likovnog učilišta u nas i stalnoga središta hrvatskoga likovnog života. Na njoj su predavali i školovali se najpoznatiji hrvatski slikari, kipari i grafičari. U Zagrebu je 1949. osnovana a 1955. ukinuta Akademija za primijenjenu umjetnost; imala je odjele za slikarstvo, kiparstvo, grafiku, keramiku, arhitekturu i tekstil, a studij je trajao pet godina. Umjetničke akademije djeluju u Splitu (utemeljena 1997., s odjelima za glazbenu, likovnu i kazališnu umjetnost), Osijeku (utemeljena 2004., s odsjecima za glazbenu, likovnu i kazališnu umjetnost) i Rijeci (Akademija primijenjenih umjetnosti, 2005).

Citiranje:

akademije, umjetničke. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/akademije-umjetnicke>.