struka(e):

bestežinsko stanje, stanje tijela u sustavu u kojem se gravitacija i inercijske sile koje djeluju na to tijelo uzajamno poništavaju. U takvu se stanju nalaze npr. astronauti i svi predmeti u satelitu u orbiti oko Zemlje. Tijela nemaju težinu i lebde u prostoru bez obzira na svoju masu (npr. zrnce prašine, kap vode, čovjek), tekućine ne istječu iz svojih spremnika, što uzrokuje znatne teškoće u vezi sa smještanjem raketnoga goriva i napajanjem raketnih sustava za korekturu putanje.

Dosadašnji višemjesečni letovi astronauta pokazali su da bestežinsko stanje u pogledu fizioloških i bioloških učinaka nije nepremostiva teškoća i da ga živi organizmi mogu podnijeti. Dosad je najduže u bestežinskome stanju boravio ruski kozmonaut i vojni časnik Genadij Ivanovič Padalka (r. 1958), koji je u orbitalnim postajama Mir i Međunarodnoj svemirskoj postaji, u pet misija, proveo 879 dana, 11 sati i 31 minutu.

Citiranje:

bestežinsko stanje. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/bestezinsko-stanje>.