struka(e):

računalna periferija, skup uređaja koji zajedno s računalom čine računalni sustav, a nisu ugrađeni u samo računalo već su mu izravno priključeni kabelom ili bežičnom (radijskom ili infracrvenom) vezom. Rad tih uređaja djelomično se oslanja na računalo, a iznimno mogu djelovati i potpuno samostalno. U pravilu se nalaze u vlastitom kućištu, mogu imati vlastito napajanje, ili električnu energiju dobivaju kroz kabel koji služi za povezivanje s računalom (to je obično slučaj kod manjih jedinica koje se priključuju na univerzalnu serijsku sabirnicu USB). Uglavnom obuhvaća eksterne jedinice za masovnu pohranu podataka (tvrdi disk, pogon optičkih diskova CD-a, DVD-a ili Blu-Raya, disketni pogon, kasetni pogon), te jedinice za unos ili prikazivanje podataka (tzv. ulazno-izlazne naprave), koje se kadšto i smatra računalnom periferijom u užem smislu.

Ulazno-izlazne naprave (engl. input-output devices) služe za interakciju korisnika s računalom. Najčešće ulazne naprave današnjih stolnih osobnih računala služe za unos teksta i brojaka (→ tipkovnica) i za pomicanje pokazivača (kursora) po zaslonu monitora te upravljanje interaktivnim elementima grafičkoga sučelja (→ miš). Za crtanje i upravljanje grafičkim sučeljem, osobito pri radu s grafičkim i CAD programima, rabi se ulazna naprava koju čini osjetljiva podloga po kojoj se povlači posebnom pisaljkom – stilusom (tzv. grafička ploča ili tablica, engl. graphic tablet). U pojedinim se slučajevima za slične namjene rabe i druge posebne ulazne računalne periferije, kakva je npr. naprava nalik izvrnutu mehaničkom mišu, kojom se upravlja okrećući gumenu kuglicu uležištenu s njegove gornje strane (engl. trackball). Za upravljanje računalnim igrama za osobna računala i igraće konzole rabe se npr. igraća palica (engl. joystick) ili višenamjenski podložak s funkcijskim tipkama i dugmetastim upravljačima smjera (engl. gamepad). Računalima se vrlo često priključuju i ulazne naprave za unos slika (→ skener), zvuka (→ mikrofon) i pokretnih slika (→ videokamera, te webkamera, pojednostavljena inačica videokamere predviđena za videokomunikaciju preko interneta). Od ulaznih naprava za posebne namjene služe npr. glazbene klavijature, čitači crtičnih kodova, pametnih i magnetnih kartica i mnoge druge.

U izlazne naprave računalne periferije spadaju monitor, pisač, crtalo, zvučnik, slušalica, projektor s tekućim kristalima, a za posebne namjene i npr. zaslon s Brailleovim pismom, školska elektronička ploča i dr.

Citiranje:

računalna periferija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/racunalna-periferija>.