struka(e): fizika
ilustracija
PITOTOVA CIJEV, brzinomjer s Pitotovom cijevi – 1. strujanje, 2. otvor na čelu oklopa za ukupno mjerenje tlaka, 3. i 4. otvori i cijevi na oklopu za mjerenje statičkoga tlaka, 5. aneroidni barometar

Pitotova cijev [pito'ova] (po francuskom fizičaru Henriju Pitotu, 1695–1771), mehanička naprava za precizno mjerenje dinamičkoga tlaka i brzine strujanja fluida na temelju razlike tlaka zastoja i hidrostatskoga tlaka koji zbog oblika cijevi nastaju u struji fluida. To je uska, podulja cijev kojoj se ulazni otvor horizontalno postavlja izravno u struju fluida, drugi kraj spaja na manometar. Plašt cijevi ima na sebi vijenac rupica tako da mjeri hidrostatski (ph = ρgh) i dinamički tlak (pd = pv²/2) strujanja, gdje je ρ gustoća fluida, h visina stupca zraka iznad mjesta gdje se tlak mjeri (smanjuje se sa nadmorskom visinom), g gravitacijsko ubrzanje i v brzina strujanja fluida. Uz tu cijev stoji i druga, koja je nakon ulaznog otvora savijena okomito prema smjeru strujanja. Čestice tekućine koje u nju ulijeću zbog okomitog se koljena zaustavljaju, tako da se na drugom kraju mjeri tlak zastoja (ukupni tlak): pu = pd + ph. Obje cijevi zajedno služe za mjerenje brzine v strujanja fluida gustoće ρ, po formuli: \(v=\sqrt{\cfrac{2(p_u-p_h)}{\rho}}\,\). Razlika tlakova omogućuje primjenu cijevi kao brzinomjera (npr. u zrakoplovstvu). (→ bernoullijeva jednadžba; prandtl, ludwig)

Citiranje:

Pitotova cijev. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/pitotova-cijev>.