struka(e): |

nazarenci ili nazareni.

1. Isprva naziv za kršćane kao sljedbenike Isusa Krista kojeg su zvali Nazarencem (po mjestu Nazaretu), sve dok se nije ustalio naziv kršćani (po Kristu). Potom naziv za više judeokršćanskih sljedba u Transjordaniji. Tako su se nazivali i sljedbenici Ivana Krstitelja koji su se pozivali na apokrifni spis Nazarensko evanđelje (nastalo možda u II. st. kao proširenje Matejeva evanđelja). U XIX. st. nazarencima se nazivaju pristaše nekih kršćanskih reformacijskih sljedba, po naučavanju sličnih metodistima. Prvu nazarensku zajednicu osnovao je tkalac Johann Wirz (1778–1858) u Baselu; proširila se po Švicarskoj i južnoj Njemačkoj (zovu se i članovi nove crkve, njem. Neukirchler). Madžarski radnici prenijeli su nazarenski nauk iz Švicarske u Ugarsku (oko 1840), a odande su se raširili po Vojvodini (oko 1871), gdje su se zvali i sljedbenici Kristovi. Poslije su nazarenci (progonjeni 1848. i 1878) dospjeli u SAD (Ohio); u Californiji su osnovali Crkvu nazarena (1895). U nazarenskim zajednicama ne postoji jedinstvena crkvena organizacija, nego je svaka zajednica autonomna u svojem radu. Najviši im je autoritet Biblija, propovijedaju laici bez teološke izobrazbe; djecu krste u sedmoj godini, pričest primaju pod obje prilike, dijele i bolesničko pomazanje. Naučavaju miroljubivost i sveopće bratstvo, odbijaju vojnu službu, polaganje prisege i sudjelovanje na izborima.

2. Skupina njemačkih slikara koja je osnovana 1809. u Beču kao umjetničko Bratstvo sv. Luke (Lukasbund), a 1810. nastanila se u Rimu te se u napuštenome samostanu sv. Izidora posvetila crkvenom slikarstvu. Uzori su im bili talijanski i njemački majstori (P. Perugino, Fra Angelico, rani Rafael i A. Dürer). Slikali su romantičnim načinom jednostavna likovna izraza a precizna crteža, ali su u kompoziciji i koloritu ostali u granicama konvencionalnosti. Glavni predstavnici bili su F. Overbeck, Franz Pforr, P. Cornelius, Wilhelm Schadow, J. Schnorr Carolsfeld. Uljene slike i kartone za zidne slike u katedrali u Đakovu izradio je F. Overbeck, ciklus su završili njemački slikari Alexander Maximilian i Ludwig Seitz te talijanski slikar Luca Ansiglioni, pripadnici drugoga naraštaja nazarenaca.

Citiranje:

nazarenci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/nazarenci>.