struka(e): medicina

masturbacija (lat. masturbatio), podraživanje spolnih organa i/ili drugih erogenih područja, najčešće rukom ili pojedinim predmetima, u svrhu postizanja seksualnog užitka. Premda većinom označava samozadovoljavanje u odsutnosti drugih, masturbacija može biti i uzajamna, u smislu partnerske stimulacije koja može, ali i ne mora biti vezana uz snošaj.

Tijekom povijesti bila je predmetom religijskih osuda i zabrana, napose u kršćanstvu, prema nauku kojeg se smatra grijehom te često, iako pogrešno, vezuje uz biblijsku priču o Onanu (onanija). Iz takva su ozračja u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama u XVIII. i XIX. st. proizišli mnogi znanstveno neutemeljeni liječnički radovi o tobožnjoj štetnosti masturbacije za tjelesno i mentalno zdravlje ljudi. Moderna znanstvena istraživanja, među kojima se osobito ističu pionirski radovi Alfreda Charlesa Kinseya sredinom XX. st. (→ seksologija), to su opovrgnula, dokazavši da je riječ o normalnoj i učestaloj seksualnoj aktivnosti.

Citiranje:

masturbacija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/masturbacija>.