struka(e):

koljivo (novogrč. ϰόλλυβα, prema starogrč. ϰόχλυβος, od ϰολλυβός: sitan novac), obredno jelo u pogrebnim običajima pravoslavaca; kuhana pšenica pomiješana s medom i mirisnim začinima. Dopuni se utaknutom zapaljenom svijećom, a svećenik koljivo blagoslivlje i polijeva vinom. U Srba je (žito, panahija) obvezno prvo jelo na dan pogreba, kao i na podušju (daća), a katkad i za krsnu slavu. Dio koljiva ostavlja se i na grobu. Preuzeto pod utjecajem crkve iz grčkoga kulta mrtvih, tumači se kao prinošenje žrtve pokojnicima i predcima.

Citiranje:

koljivo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/koljivo>.