struka(e):
ilustracija
KATODNA CIJEV, 1. katoda, 2. anoda, 3. otklonske pločice, 4. flourescentni zaslon, 5. ulaz signala, 6. pojačalo, 7. sinkronizacija, 8. preklopni uređaj

katodna cijev, složena elektronska cijev koja elektronskim snopom osvjetljava fluorescentni zaslon kako bi nastala slika. Elektroni izbačeni iz užarene katode, zbog visokoga električnog napona između katode i anode, ubrzavaju prema anodi a s pomoću sustava za usmjeravanje (kondenzatorska električna polja dvaju parova pločica ili magnetska polja dvaju parova električnih zavojnica) otklanjaju se u dva međusobno okomita smjera, oba okomita na smjer snopa. Položaj osvijetljene točke na zaslonu ovisi o naponima između pločica električnog kondenzatora, tj. o električnim strujama u zavojnicama. Katodna cijev osnova je osciloskopa, uređaja za vizualizaciju i analizu električnog signala. Prvi je takvu cijev i uređaj konstruirao Karl Ferdinand Braun 1897.

U starim televizijskim prijamnicima te radarskim i računalnim monitorima, moglo se upravljati jakošću snopa, a time i svjetloćom svake točke na zaslonu. Slike u boji nastajale su s pomoću triju elektronskih snopova koji su davali različite svjetloće točaka u trima osnovnim bojama. U tim su primjenama katodne cijevi potisnute zaslonima s tekućim kristalima. Danas se katodne cijevi primjenjuju u osciloskopima i medicinskim uređajima. (→ osciloskop; radar; televizija)

Citiranje:

katodna cijev. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/katodna-cijev>.