struka(e): medicina

imunologija (imuno- + -logija), biomedicinska disciplina koja proučava pojave i uzroke imunosti i imunološkog odgovora. Obuhvaća istraživanje obrambene sposobnosti organizma u infekciji, mehanizme nastanka alergije, autoimunosti, presađivanje tkiva i organa, odnos imunološkoga sustava prema rastu tumora i dr. Mehanizmi imunološke reakcije i poremećaji imunosti sudjeluju u nastanku mnogih bolesnih stanja. Sve je više lijekova kojima se djelovanje temelji na poznavanju imunoloških mehanizama.

Početkom razvoja imunologije obično se smatra 1796., kada je E. Jenner dokazao da se, ubrizgavanjem materijala iz krasta bolesnika s kravljim boginjama, zdrave osobe mogu zaštititi od velikih boginja; time je utemeljeno cijepljenje. Znanstveni temelji imunologije postavljeni su tek stotinjak godina poslije, kada su otkriveni mnogobrojni uzročnici zaraznih bolesti i kada je nađeno da u organizmu postoje određeni kemijski i stanični elementi (→ antigeni) koji mogu prepoznati i razoriti strane tvari u tijelu, što je pridonijelo usavršavanju postupaka imunizacije (→ imunost). U XX. st. došlo se do mnogobrojnih spoznaja o nastanku, mobilizaciji, djelovanju i međusobnom djelovanju protutijela i limfocita (→ leukociti), dviju temeljnih aktivnih sastavnica imunoga sustava.

Citiranje:

imunologija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/imunologija>.