struka(e):
Froude, William
engleski inženjer i brodograditelj
Rođen(a): Dartington, 28. XI. 1810.
Umr(la)o: Simonstown, 4. V. 1879.

Froude [fru:d], William, engleski inženjer i brodograditelj (Dartington, 28. XI. 1810Simonstown, 4. V. 1879). Prvi objavio i u praksi dokazao mogućnost primjene teorije dinamičke sličnosti u rješavanju problema otpora i propulzije brodova ispitivanjem njihovih modela. Konstruirao i prvi bazen za ispitivanje brodskih modela (1871).

Froudeov broj važan je kriterij dinamičke sličnosti. To je bezdimenzijska veličina, odnos sile inercije i sile gravitacije prilikom strujanja tekućine uz objekt, npr. brod, koji se nalazi u gravitacijskom polju na granici dvaju medija različite gustoće (npr. vode i zraka). Najčešće se izražava kao omjer v²/gL, gdje je v brzina strujanja, g ubrzanje sile teže, a L karakteristična duljina sustava u kojem se promatra strujanje, npr. duljina broda ili njegova modela. Froudeov broj primjenjuje se pri ispitivanju modela brodova, brana, luka, vodnih tokova i sl. Ako su Froudeov broj objekta i njegova modela jednaki, uvjeti su strujanja slični, pa tada i podatci dobiveni ispitivanjem modela mogu poslužiti za predviđanje dinamičkih svojstava pri projektiranju objekta u stvarnoj veličini.

Citiranje:

Froude, William. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/froude-william>.