struka(e):

caklina (glazura), tanak staklast sloj kojim se prekrivaju keramički proizvodi radi povećanja otpornosti i nepropusnosti za vodu te postizanja ljepšeg izgleda. Predmeti od tvrdog porculana uronjavaju se nakon prvog pečenja (900 °C) u vodenu suspenziju glinenca, vapnenca, kremena i kaolina i završno peku na 1400 do 1500 °C. Glineno posuđe i kaljeve peći premazuju se prije pečenja smjesom gline i olovnog stakla, a dodatkom metalnih oksida dobiva se obojena caklina. Grubi predmeti od kamenine (kanalizacijske cijevi i sl.) dobivaju solnu caklinu (natrijev i aluminijev silikat) u užarenoj peći uz dodatak soli.

Citiranje:

caklina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/caklina>.