struka(e): likovne umjetnosti

Grupa trojice, skupina hrvatskih slikara koju su činili Ljubo Babić, Vladimir Becić i Jerolim Miše. Djelovala je 1929–35. na polariziranoj likovnoj sceni kao protuteža ideološki lijevo orijentiranomu Udruženju umjetnika Zemlja. Osnovana je u doba političke nestabilnosti, nakon ubojstva Stjepana Radića 1928. i uvođenja šestosiječanjske diktature 1929., u ozračju nezadovoljstva neriješenim nacionalnim pitanjem. Slijedeći Babićevu ideju o »našem izrazu«, članovi su skupine nastojali ostvariti prinos hrvatskomu nacionalnomu identitetu zagovaranjem individualnih umjetničkih vrijednosti i idealiziranim prikazima hrvatskoga prostora.

Odmičući se od aktualne političke i društvene situacije, obraćajući se ponajprije građanskomu sloju, likovni izraz pronašli su u kolorizmu francuskoga podrijetla. Slikali su primarno dalmatinske, zagorske i prigorske pejzaže, u kojima su naglašavali regionalne posebnosti, Babić i Becić u veličanstvenim panoramama, a Miše u fragmentarnim mikrovizurama, te manje portrete i mrtve prirode.

U svojim člancima isticali su zaokupljenost isključivo likovnim problemima i umjetničkom kvalitetom te zagovarali ukus i sklad kao temeljne estetske kategorije, razumijevajući umjetnost kao ideološki neutralnu sferu ljudskoga stvaranja izuzetu od ostalih društvenih praksi. Elitistički su, preferirirajući mimetički pristup i kolorizam kao stilsko-morfološki ideal, artikuliran izjavom »Tko nije kolorista, nije slikar«, odbacivali drukčije likovne izričaje kao manje vrijedne.

Uza zemljaše i Klub likovnih umjetnica bili su jedna od izložbeno najaktivnijih umjetničkih skupina toga razdoblja. Osim šest tzv. Ba-Be-Mi izložaba u Zagrebu (1930–35), priredili su po jednu u Ljubljani (1933), Sarajevu i Splitu (1934). Na izložbama, nerijetko popraćenima predavanjima, ugošćivali su i afirmirane hrvatske, slovenske i strane goste (Max Pechstein, Władysław Skoczylas, Ernest Tomašević, Oskar Herman, Franc Pavlovec) te mlađe umjetnike (Antun Motika, Bruno Bulić, Slavko Šohaj, Ivo Šeremet). Priređene su im retrospektivne izložbe u Zagrebu u Umjetničkom paviljonu 1976. i NMMU 1996.

Citiranje:

Grupa trojice. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://enciklopedija.hr/clanak/grupa-trojice>.